2 pomysły na niebanalną kuchnię

Jeżeli planujesz rearanżację swojej kuchni, spróbuj przy okazji nie tylko zmienić jej układ, ale tez nadać jej jakiegoś wyjątkowego akcentu. Czasem realizacja jednego, niestandardowego pomysłu, sprawia, że pomieszczenie to nabiera zupełnie nowego charakteru.

Fronty na AGD

Zazwyczaj sprzęty AGD są od razu widoczne. Jeżeli są eleganckie, to w niczym to nie przeszkadza i w pełni pasuje do wystroju większości nowoczesnych kuchni. Zawsze jednak można pomyśleć o ich… ukryciu.

Odpowiednio wykonane fronty, idealnie dopasowane do przedniej części konkretnych sprzętów (lub na drzwiczkach je odsłaniających) sprawia, że charakter kuchni nabiera zupełnie nowego wymiaru. Rozwiązanie to najczęściej jest stosowane względem zmywarki, jednak w praktyce nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go również w odniesieniu do drzwiczek lodówki.

Zauważ, że fronty takie z jednej strony sprawiają, że nowoczesna kuchnia wygląda bardziej spójnie, z drugiej natomiast ma też walory użytkowe. Jakie? Choćby takie, że do szczelin pomiędzy meblem, a ukrytym urządzeniem, nie dostaje się kurz.

Zabudowana cała ściana

Jeżeli decydujesz się na skorzystanie nie tyle na gotowe rozwiązania, co na dedykowane meble na wymiar, nie musisz się ograniczać tylko do dopasowania mebli do szerokości dostępnej ściany. Zawsze możesz pójść o krok dalej i wykorzystać również pełną jej wysokość.

Do takiego pomysłu można podejść dwojako. Pierwsza wersja to wykorzystanie budowy modułowej aż do poziomu sufitu. Druga polega na zabudowaniu w ten sposób całej ściany.

Przy odpowiednim projekcie i wykorzystaniu jasnych frontów, można zminimalizować optyczne odczucie zmniejszenia przestrzeni (która realnie i tak stała się z nieużytkowej użytkowa). Jednocześnie zyskujesz dodatkowe szafki na różnego typu wyposażenie kuchenne – talerze, akcesoria itp.

Co więcej, w takiej modułowej, całościennej szafce, łatwo wygospodarować część jej powierzchni na spiżarkę – i to w najwygodniejszy dla siebie sposób. Oczywiście w takim przypadku część przeznaczoną na żywność należy przygotować w miejscu bardziej oddalonym od potencjalnych źródeł ciepła (czyli – o czym niestety łatwo zapomnieć – na przykład rurki biegnącej do grzejnika, która być może przebiega bezpośrednio za szafką).

Komentowanie wyłączone.